EKŞİ MAYA NASIL YAPILIR ? EKŞİ MAYA SAKLAMA KOŞULLARI ?





EKŞİ MAYA NEDİR?
Yaşadığımız çevrede, havada, toprakta, meyvelerin kabuğunda, tahılların yüzeyinde yani neredeyse her yerde hareketsiz doğal mayalar var. Ekmek yapımında kullandığımız unda da var. Un, su ile karıştığında daha önce hareketsiz halde bulunan mayalar aktifleşmeye başlıyor. Bunun sonucunda yararlı bir bakteri ürüyor ve laktik asit üretmeye başlıyor. İşte bu laktik asit, ekşi mayaya karakterini veren asit. Hamurun ph değerini düşürerek asiditesini arttırıyor. Böylece un ve su karışımı ekşimeye başlıyor. Bu karışımı belirli bir süre  besleyerek  hamuru kabartma yetisi kazandırdığımızda ekmek yapımında kullandığımız ekşi mayayı elde ediyoruz. 





EKŞİ MAYA YAPIMI ?
250 gr tam buğday unu 
250 gr beyaz un 
500 ml su 


1. GÜN
Bu işlem için cam kavanoz kullanmanızı öneririm. 75 ml su ve 100 gr unu kavanozda karıştırın ve kavanozunuzu, ağzına temiz ak köşesinde 24 saatlik uykusuna yatırın, mümkünse mayayı uykuya aynı çocuklarınız gibi akşam yatırmanız daha iyi olacak. Karıştırma işlemi için tahta kaşık, spatula kullanmanızı tavsiye ederim.
2.GÜN
Kavanozdaki mayanın yüzeyi kabuklanacak ve ufak ufak baloncuklar görünecek. Çok belirgin bir kokusu olmayacak. İkinci günde 30 ml su ve 55 gr un ilave edip karıştırın. Yumuşak bir hamur kıvamında olacak. Ağzını streç filmle kapatıp tekrar tam günlük uykuya bırakın.
                                                                              3.GÜN
Mayanız hacimsel olarak neredeyse iki katına ulaşmış olacak. Ekşi kokusunu hissetmeye başlamış, baloncuklu yapısını da cam kavanozdan rahatça gözlemliyor olmanız gerek. Üstündeki kabuksu yapı ise biraz daha sert ve kalınlaşmış olmalı.
Üçüncü gün de mayayı un ve suyla beslemek gerekiyor. 2. gün kadar un ve su ilave edip tekrar karıştırın ve ağzını streç filmleyip, uykuya bırakın.
4.GÜN
Hacmi neredeyse iki katına ulaşan mayanın ekşi kokusunun etrafı iyice sardığını hissedeceksiniz, bunun yanı sıra baloncuklu yapısı da iyice artacak. Mayanız bu kıvama geldiyse ekmek yapımı için hazır demektir.
  
PEKİ NEDEN EKŞİ MAYALI EKMEK ?
Daha doğal , daha sağlıklı , diğer ekmeklere göre hem tazeliği daha uzun süre kalıyor hemde sindirilmesi daha basittir.
Probeyotiktir ,diğer ekmeklerden daha doyurucudur.Daha uzun süre güluten proteininin midede daha kolay sindirilmesini sağlar. 

EKŞİ MAYA NASIL SAKLANIR ?
Ekşi mayamızı buzdolabında cam kavanoz içerisinde saklıyoruz.  3 günde bir mayamızı beslememiz gerekmektedir.  


Ekşi Mayalı Ekmek  Malzemeleri 
  • 400 gram ekmeklik un
  • 300 ml. su
  • 90 gram ekşi maya
  • 2 çay kaşığı tuz
 DİP NOT :Ekmeğin nem dengesini koruması oldukça önemli. Bu nedenle fırın içinde mutlaka su dolu bir kap bulundurun.
Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi :

1.    Derin bir kaba suyu aktarın. İçerisine ekşi mayayı ekleyin. Maya ve suyunuzu iyice karıştırın.
2.    Unu, tuzu iki kez elekten geçirin ve ortasını açarak ekşi mayalı karışımı ekleyin.
3.    Yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Ele yapışan, cıvık bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru elde ettikten sonra üzerini kapatın ve yarım saat bekletin.
4.    Yarım saatin sonunda ilk katlama işleminizi yapın. İlk katlamanın ardından yarım saat daha bekletin. Yarım saat aralıklarla toplam 5 kez katlama işlemi gerçekleştirin.
5 5 .    Katlama işlemlerinin ardından bir tencerenin içine bolca un serpin ve bir bez yerleştirin. Onu da bolca unlayarak hamuru içerisine yerleştirin ve kapağını kapatın.
6.6.    Fırınınızı düşük ısıya ayarlayın  içi sıcak su dolu bir kap yerleştirin ve hamurunuzu bu şekilde bir saat daha dinlendirin.
   7.     Tercihen demir döküm bir pişirme kabının içine pişirme kağıdı serin. Mayalandırmaya bıraktığınız hamuru yerleştirin, şekil vererek kapağını kapatın. Fırınınızı 200 derece ısıtmaya başlayın. Fırınınızın içinde su dolu bir kap durmaya devam etsin.
8.    Fırınınızın ısındığında ekmeğinizi fırına verin. 40 dakika kapağı kapalı, 20 dakika kapağı açık bir biçimde pişirin. Piştiğinde afiyetle tüketebilirsiniz.


Yorumlar

Yorum Gönder