Haftada yada iki haftada bir evde mutlaka yoğurt ve lor peyniri yapıp yarısını ayırıp yarısını buz dolabıma stok yaparım
Tuzlu hamur işlerimde salatalarım da böreklerim de kahvaltılarım da lor peynirini mutlaka kullanırım lor peyniri yaparken mutfakta sıfır atık projesin kullanarak ve meslek hayatımdaki mutfaktaki öğrendiğim bilgiler ile peynir alt suyununda hem besleyicilik açısından hemde yiyeceklerimizin yapılışlarında kullandığımız sudur.
Peynir altı suyu birçok tarifte kullanılıyor. Çorbalarda,makarnalarda,tuzlu pancake , muffin .poğaça gibi (hamur işlerinizin daha lezzetli ve daha kıyır kıyır olmasını sağlar )süt kullanılan tariflerde kullanılır.
Ayrıca kulanım alanı orak et marinelerinde ,turşu kurarken hatta bakliyatların hazmının kolaylaşması için ıslama sularına koyabilirsiniz.
Peynir altı suyu ekşi ve tatlı oluyor. Limon ya da sirke ile kestirilen sütün peynir alt suyu ekşi olur. Peynir mayalandıktan sonra peynirden sonra kalan suya da tatlı peynir altı suyu deniyor.
Peynir altı suyumuzu sütü kestirip lorumuzu aldıktan sonra peynir altı suyumuzu ocakta daha fazla tutara suyumuz daha şeffaf olacaktır. Yaptığımız peynir altı suyunu uzun süre saklamak içi ya buz küpü olacak şekilde kaplara yada buzdolabı poşetlerine katıp buzluğunuz da saklayabilirsiniz.
Eğer taze olarak saklamak isterseniz cam kavanozun içerisinde hava almadan 5 gün kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.
EV YAPIMI LOR PEYNİRİ TARİFİ
1 litre çiğ süt
4 yemek kaşığı ev yoğurdu yada sirke, limon
HAZIRLANIŞI :

Kalan suyumuz peynir altı suyu olarak kullanabiliriz.
Yorumlar
Yorum Gönder