COĞRAFİ İŞARETLER 2 (AKDENİZ - MARMARA BÖLGESİ )

Öncelikle herkese iyi akşamlar bugün başlamış olduğum coğrafi işaretler bloğumun ikinci bölümü olan Akdeniz ,Marmara bölgesini ele almak istiyorum. 
İlk bölgemiz olarak marmara bölgesinden başlamak istiyorum. 


Marmara bölgesi 


marmara bölgesi ile ilgili görsel sonucu

Marmara bölgesi ülkemiz için çok önemli bir konumdadır. İki dünya kıtasını birbirine bu bölgede bulunan İstanbul ilimizin boğazı bağlamaktadır. Bölgede 11 tane il bulunmaktadır. Türkiyenin en kalabalık şehri bu bölgemizde yer almakta ve birçok kültürü de himayesinde bulundurduğu için birçok mutfakta birbiriyle iç içe girdiği için birçok lezzeti de içerisinde barındırır.
Tarım açısından gelişmiş toprakları bulunmaktadır bunun için ürün çeşitliliği en fazla olan bölgelerimizden birisidir. Çok fazla insan yaşadığı için çok fazla  kültürü de içerisinde barındırmaktadır. Mutfak alanında da bu yüzden baya gelişmiştir. 
coğrafi işaret olarak 11 ilin 11 inine kendine has özellikleri taşıyan bir çok ürünü olduğu için bu illerin tümüne coğrafi işareti ürünler unvanı verilmiştir. 
Edirne  :






Edirne beyaz peyniri , ipsala pirinci,edirne mis meyve sabunu , edirne tava ciğeri ,keşan satır eti



Kırklareli : Kırklareli hardaliyesi

Tekirdağ :Karaca kılavuz dimi dokuması , malkara eski kaşar peyniri 
İstanbul : şile bezi

Kocaeli :


karamürsel  sepeti , kandıra bezi , izmit pişmaniyesi,  hereke halısı , izmit simidi 












Adapazarı :





 Adapazarı datlı keşkek ,Adapazarı ıslama köftesi


AKDENİZ BÖLGESİ :


Ülkemizde yerli turist ve yabancı turist kapasitesini en çok karşılayan coğrafi işaretler yönünden de çok zengin bir yere sahiptir. Ülkemizde de en çok coğrafi işaretlere sahip bölgemizdir.
Bu bölgedeki illerimiz en çok coğrafi işaretlere sahiptir.









BURDUR : Burdur ceviz ezmesi, burdur şiş köftesi , melli inciri














ANTALYA :




Alanya avokadosu , alanya  gülüklü çorbası , alanya yeni dünyası, alanya tavşan yüreği zeytini , döşeme altı el halısı , finike portakalı , korkuteli karyağdı armudu






ISPARTA :



 Isparta gülü , gül yağı , kabune pilavı , ince ısparta el halısı








ADANA:


 Adana kebabı, çukurova pamuğu














OSMANİYE: Osmaniye yerfıstığı


HATAY :


 Antakya küflü sürkü ( çökeleği ) , antakya künefesi , hatay defne sabunu , dörtyol mandarini , hatay ipeği












KAHRAMANMARAŞ:





 Andırn tirşiği , kahramanmaraş hartlap bıçağı, oyma ceviz sandığı, maraş yemenisi, maraş biberi,maraş burma bileziği,maraş çöreği , maraş dondurması, maraş file nakışı ,maraş sumak ekşisi akıtı, maraş tarhanası.









Buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkür ederim. eksik kalan bilgileri yorumlarda sizlerde eklerseniz çok sevinirim.....

Yorumlar